Etenkin Suomen suurimmissa kaupungeissa, kuten Helsingissä ja Tampereella, rakennusala tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia alan yrittäjille. Löydät tästä artikkelista muutaman vinkin, jotka sopivat sinulle, joka suunnittelet rakennusalan yrittäjäksi ryhtymistä.
Varmista ammattitaitosi riittävyys
Ennen kuin perustat oman rakennusalan yrityksesi, kannattaa varmistaa, että ammattitaitosi on varmasti riittävä. Vanhanaikainen kisälli-oppipoika -systeemi ei ollut suinkaan huono ja myös yrittäjäksi halajavan kannattaa usein viettää ainakin joitakin vuosia vanhan konkarin opissa ennen kuin perustaa oman yrityksen. Yrittäjyyteen liittyy houkuttelevaa vapautta, mutta siihen liittyy myös suurta vastuuta. Etenkin yksinyrittäjä rakentaa yrityksensä menestyksen oman ammattitaitonsa varaan ja se on hänen yksi suurimmista kilpailuvalteistaan. Tästä syystä omaan ammattitaitoon kannattaa panostaa ja sitä kannattaa pitää yllä!
Varaa aika paikkakuntasi yritysneuvojalle
Jos aiot perustaa rakennusalan yrityksen Tampereelle tai Helsinkiin, kannattaa varata aika oman paikkakuntasi yritysneuvojalle. Hän osaa arvioida yrityssuunnitelmaasi asiantuntevan ammattilaisen näkökulmasta ja antaa sinulle hyviä vinkkejä esimerkiksi yrityksesi rahoitukseen, toimintasuunnitelmaan ja kirjanpitoon liittyen. Voitte tehdä yhdessä laskelmia ja miettiä, onko suunnitelmasi toteuttamiskelpoinen. Samalla saat yleensä lausunnon siitä, oletko oikeutettu saaman uuden yrittäjän starttirahaa. Starttiraha ei ole kovinkaan suuri, mutta pienikin raha auttaa siinä vaiheessa, kun yrityksestä saattaa olla vielä lähinnä kuluja – kuten ensiaskeleitaan ottavassa yrityksessä yleensä on.
Ellei SWOT-analyysi ole vielä sinulle tuttu, kannattaa tutustua tähän yksinkertaiseen mutta tehokkaaseen nelikenttämalliin. Se auttaa sinua arvioimaan yrityksesi heikkouksia, vahvuuksia, mahdollisuuksia ja uhkia. Ole itsellesi rehellinen täyttäessäsi nelikentän kenttiä. Pohdi esimerkiksi alan kilpailutilannetta ja suurimpia kilpailijoitasi. Rajaa tarjoamasi palvelut riittävän tehokkaasti ja pohdi kohderyhmääsi. Kuinka aiot saavuttaa tämän kohderyhmän ja millaisia markkinointikanavia aiot käyttää viestisi perille saamiseksi?
Varmista taustatuki
Yrittäjän arki voi olla perin hektistä ja moni yrittäjä sanookin olevansa töissä 24/7. Jos sinulla on perhettä, onkin tärkeää varmistaa etukäteen, mitä mieltä perheenjäsenesi ovat yrittäjyysideoistasi. Kestääkö parisuhteesi muuttuvan työtilanteesi? Jääkö sinulla edelleenkin riittävästi aikaa lapsillesi? Jos perheesi ja läheisesi tukevat sinua unelmiesi toteuttamisessa, on sinulla entistä paremmat mahdollisuudet onnistua ja saada nostettua rakennusalan yrityksesi kohti menestystä.