Kansallismuseo on yksi Helsingin ikonisimmista rakennuksista. Samalla se on oivallinen esimerkki tilasta, joka on käynyt läpi suuren peruskorjauksen. Tämä artikkeli tutustuttaa sinut Kansallismuseon peruskorjauksen perusteisiin. Kansallismuseo on suojeltu kohde.
Tausta
Alun perin rakennus suunniteltiin museorakennukseksi, jossa esiteltiin Autonomisen Suomen suuriruhtinaskunnan museokokoelmia. Vaikka rakennus onkin käynyt läpi suuria peruskorjauksia, muistuttaa sen ulkoinen olemus yhä suuresti sen alkuperäistä ulkoasua vuodelta 1910.
1997-2000 peruskorjaukset
Vuonna 1997 Kansallismuseossa toteutettiin rakennuksen ensimmäinen merkittävänä pidettävä restaurointi- ja lisärakennusprojekti. Tätäkin ennen rakennuksessa oli toki tehty muutoksia esimerkiksi rakennuksen tekniikan osalta. Myös rakennuksen huonetilojen käyttötarkoituksiin oli tehty muutoksia jo tätä ennen. Vuonna 1997 uudistettiin rakennuksen LVIS-tekniikka ja näyttelytiloihin saatiin nykyaikaiset olosuhdehallintalaitteet, joiden avulla on mahdollista hallita tilojen kosteutta ja lämpötilaa. Samalla tilojen sisäpinnat ja ikkunat pintakäsiteltiin tai restauroitiin ja kattoja korjattiin. Myös rakennukset julkisivujen rappauspinnat uudistettiin. Osa kivisistä julkisivuista sai lisäksi korjaussaumat.
Rakennuksen pohjakerrokseen louhittiin vierailijoita varten auditorio, jossa on laskeutuva lattia. Rakennuksen pihatason alla olevaan tilaan rakennettiin myös uusia rekvisiittavarasto-, esinesäilytys- sekä väestönsuojatiloja.
2000-luvun peruskorjaukset
Vuosina 2010-2012 rakennus sai maan alle sijoitetut huolto- ja vastaanottotilat. Näin pyrittiin parantamaan alueen pysäköintimahdollisuuksia.
Kansallismuseon seuraavat peruskorjaustyöt aloitettiin vuoden 2016 alkupuolella ja niiden arvioitiin kestävän 17 kuukauden ajan. Nyt oli vuorossa museotornin peruskorjaus. Kustannusarvio hankkeelle oli 6 miljoonaa euroa. Rakennuttajana hankkeessa toimi Senaatti-kiinteistöt ja arkkitehtina Wilhelm Helander, Juha Leivistä, arkkitehdit SAFA AY. Kokonaisurakassa tarvittiin myös rakennusurakoitsijaa, IKJ Rakennus Oy:ta. Lisäksi hankkeeseen liittyi monia muitakin tärkeitä toimijoita, kuten rakennesuunnittelijana toiminut Insinööri Lauri Mehto Oy, ilmastointisuunnittelija ja LV-suunnittelija Hepacon Oy sekä sähköasentaja Sähköasennus Tuomala Oy.
Kansallismuseon laajennushanke aloitettiin vuonna 2017. Museon laajentamista oli suunniteltu jo pitkään, mutta viimein ryhdyttiin toimeen.
Ajankohtaista
Juuri nyt Kansallismuseossa on mahdollista tutustua Tove Janssonin Muumi-näyttelyyn. Muumit sopivat hyvin Kansallismuseon henkeen, ovathan ne tunnettu ja rakastettu osa suomalaista kulttuuria ja kirjallisuutta. Tässä onkin näyttely, johon kannattaa tutustua! Oletko sinä jo ehtinyt piipahtaa ihailemassa Toven taidokkaita piirroksia ja Muumien suloista maailmaa?